Kategorie

Podporuje mojeID

RÚZNÉ RECEPTY

 

 

 MÁTE RÁDI LILEK?

Dokonce se hodí i k rybě.

Obalíme ho v hrašce a opražíme / existuje několik způsobů/

Rybu děláme na grilu a kousek lilku také grilujeme.

Potom různě kombinujeme

Já jsem dnes dělala bazalkové pesto,

Tak jsem ho přidala k jídlo a namáčím zelné listy.

Rajčátka jsem si vypěstovala sama, na balkoně.


 

 

CHOBOTNICI MILUJI. 

sobota 8.8.2020, 

připravila jsem si tak, jak jí mám ráda


 

 

VAŘÍM CHOBOTNICI

 

Uvařila jsem ji a je úplně měkoučká.

Rozplývá se na jazyku.

Zítra udělám k obědu

Obr 1

Chobotnice k přípravě.

Dala jsem vařit vodu, když voda vřela,

desetkrát jsem ponořila sem a tam.

Teplotní šok.

 

Obr. 2+3

Chobotnice, bobkový list, jalovec / ten pěstuji roste mi na balkoně/

olivový olej, zakápnu

 Obr. 4

Vložím do sáčku, mělo by to být ve vakuu,

ale nemám teď vakuovač k dispozici, zatím

Sáček uzavřu a vařím.

Ve velkém hrnci.

2-3 hodiny.

Když chobotnici vytáhnu,

udělám zase teplotní šok.

Z horké lázně do studené lázně.

Potom dám na talíř a nechám vychladanout.

Dam do lednice do doby, kdy budu připravovat k jídlu. 

 

 

 


 

 

Jak uvařit quinou?

 Quionou dobře propláchneme. 

Na začátku se tvoří něco podobného pěně,

to jsou saponiny, kterých se právě potřebujeme zbavit.

Proplachujeme vždy v sítu pod tekoucí vodou.

Vařím v rýžovaru. 

Když propláchnu kápnu olej, 

neleju vodu

Co je quinoa?

Quinoa je pseudoobilovinou, příbuznou amarantu.

Jedná se o semínka rostliny zvané merlík čilský,

jehož domovinou je Latinská Amerika.

Dodnes většina produkce pochází z oblasti Bolivie, Peru, Chile, Ekvádoru a Kolumbie,

avšak podařilo se ji vypěstovat i v řadě evropských zemí.

Semínka quinoy se  vyskytují  v řadě barevných variant

od krémových tónů přes hnědočervené až po téměř černé.

 

 quinoa je bezlepková.

Z velké části je tvořena škroby, dále proteiny.

 Právě pro obsah bílkovin je často vyzdvihována.

Obsahuje totiž všechny esenciální aminokyseliny, j

je tedy dobrým zdrojem bílkovin rostlinného původu.

itamíny skupiny B (riboflavin, thiamin, kyselina listová a B6), vitamín E a karotenoidy.

Pokročilé nastavení

Quinoa obsahuje také minerály a stopové prvky. Najdeme v ní hlavně železo, mangan, fosfor, zinek a měď.

 

ČERNÁ ČOČKA

Jak se vaří černá čočka?

Na rozdíl od ostatních luštěnin, belugu není nutné před přípravou namáčet. Je drobnější a po uvaření dobře uchovává tvar. Vaří se v neosolené vodě zhruba 25 – 30 minut. Skvěle se hodí do salátů (černá čočka salát – viz recept níže), k rybě, výborně chutná s kořenovou zeleninou. Její jemnou chuť lze doplnit olejem z vlašských ořechů, případně sezamovým či balsamico octem s kapkou hořčice. Perfektně se hodí také do pomazánek.

 

 




 

MILUJI RYBY a wakame


 

 

PEČIVO / 4.7.2020/ 

Mozarella, 2 vejce, 2 lž. psylia, sezam černý, sezam bílý,

chia semena, slunečnice, dýně, sůl, chili koření

 


 

MILUJI  KREVETY A ČASTO SI JE  PŘIPRAVUJI. 


OBĚD

 

 

KRŮTÍ MASO MLETÉ S BROKOLICÍ. 

mleté krůtí maso, dala jsem krůtí stehna,

prsa jsou suchá, 

Maso ochutím, sůl, pepř, přidám česnek, 

přidám svou naloženou petrželku

přidám brokolici, 

brokolici růžičky, za syrova

nožičku od brokolice oloupám 

a na struhadle nastrouhám jako okurku. 

maso a brokolici promíchám,

udělám tvary

a dám do trouby. 

Peču při 200 stupních a

nepoužila jsem žádný tuk. 

Jen jsem trošku pomazala pečící papír

na plechu, ale nemusí být. 

------------------------------------------------

KAŠE Z KVĚTÁKU A Z CELERU

 

květákové růžicky nakrájím,

celer nastrouhám

a dám vařit. 

Osolím, ochutím zeleninovou solí, 

Když provařím, chvíli /vodu zcedím a použiji na polévku/

Potom rozmixuji, přidám česnek

a přidám přepuštěné máslo. 

Kaše je vynikající. 

Ozdobím opraženou cibulkou a pažitkou. 

 

OKURKOVÝ SALÁT 

Okurka nastrouhaná a zalitá kefírem.

Mám ráda kozí kefír. Osolím. 

 

 

 

 


20.5. JÍDELNÍČEK

 

20.5. JÍDELNÍČEK 

Jsem v tomto čase doma, tak mám čas na to si připravit všechna 3 jídla. 

Je jasné, že jakmile začne práce venku a také různé cestování. budu si jídlo připravovat, 

ale asi ne všechny 3 porce. 

Když vím že někam jedu, nebo mám práci venku, tak si většinou něco zbalím do krabiček. 

Ale někdy se i stane, že si musím jídlo koupit. 

V tom případě vždy jako první hledám KFC, 

když nenajdu KFC, JSEM SMUTNÁ.......

 

SNÍDANĚ 20.5.2020

ráno jsem si napekla housky, ale trošku jinak. 

Housky z čedaru, rolky s tvarohem, zelenina co dům dá

 

OBĚD  20.5.2020

Kuřecí steak, rýže, pekanové ořechy, přepuštěné máslo - ABSOLUTNĚ CHUTOVÁ BOMBA.......zázvor, olivy, naklíčená semena, zelený salát, dip z nízkotučného jogurtu, 

 

VEČEŘE  20.5.2020

Je sezóna chřestu a tak já každý den připravuji alespoň jedno jídlo z chřestu.

Více mi chutná ten zelený a hlavně nemusí se tolik loupat

a když je čerstvý výborně chutná i syrový. 

květákovo-chřestové-pepřové pyré, aljašská treska, chřest, lísková jádra, paraořechy,




19.5. 2020 JÍDELNÍČEK

 

 

 

SNÍDANĚ - KVĚTINOVOKREVETOVÝ PŘEDKRM

Dnes jsem měla posunutý den. 

Takže snídaně byla až v 11 hodin, do té doby jsem spala. 

Ani nebudu psát proč:)))))

A tak snídaně byla spíše takový obědový předkrm. 

Miluji krevety, a tak jsem si udělala květinovo krevetový předkrm. 

 

OBĚD 

hlíva ústřičná na cibulce, 

jako příloha 

chřest promíchaný s rýží, semínka, pinie, bazalkové pesto, špek, para ořechy, zelená salát, fenikl, 

 

VEČEŘE

uzený losos, fenikl, cibulka, čedar, žitná placka

salát - rukola, pinie, rajčata, naklíčená semena, naklíčená ředkev, 

 

 




18.5.2020 jídelníček

 

DNES MÁM ZELENÝ DEN. 

Ráno jsem si vyrobila bazalkové pesto, a s ním budu pracovat během dne. Budu ho kombinovat 

s jinými jídly. Některé mé recepty možná budou pro vás překvapením. 

Nedělám nic složitého, spíše se soustředím na různé chutě a doplnky. 

Potřebuji mít jídlo udělané rychle, aby bylo dobré a aby dobře vypadalo. 

 

ZELENÁ SNÍDANĚ

Na snídani jsem použila část vyrobeného pesta a tvaroh, z toho jsem udělala pomazánku.

Housky jsou z žitné mouky. 

 

SVAČILA JSEM DVAKRÁT MĚLA JSEM CHUŤ NA SLADKÉ

POHÁR 

TVAROH, ZAKYS SMETANA, KAKAO, BORUVKY, RYBÍZ, NESLADÍM CUKREM. 

CUKR NEPOUŽÍVÁM VŮBEC 

TENTO DEZERT JSEM SLADILA - ČEKANKOVÝ SIRUP 

 

VEČEŘE - POZDNÍ OBĚD 

KVĚTAKOVÝ NÁKYP + PESTO

KUŘECÍ STEHENNÍ ŘÍZEK, 

A MÁME SEZONU CHŘESTU 

WAKAME - ŘASA 

 

 




15.5.2020 CELODENNÍ JÍDELNÍČEK

 

SNÍDANĚ 15.5.2020  ŽLUTÝ DEN   

Dnes řeším zdraví a tak jsem si udělala jídlo v barvě 3. čakry. 

SKYR, ZÁKYS, ČEDAR, PAŽITKA, /POMAZÁNKA/ 

ČEDAR . MOCHYNĚ PERUÁNSKÁ /physalis, miluji, často používám/

jedlé květy, 

červná paprika, zelená paprika, mungo, naklíčená semínka, semínka tykve, mandle 

ořechy, para ořechy. 

čaj zázvor

 

 

OBĚD 15.5.2020  ŽLUTÝ DEN   

 

MOŘSKÝ ĎAS NA GRILU / líčka/ , lilek na grilu v pepřovém těstíčku, chřest na grilu, semínka borovice pinie, mungo, klíčená ředkvička, naklíčená čočka, salát mescium / v gastronomii znamená mix baby salátů/, jedlé květy / miluji, používám, para ořechy, lískové ořechy

 

VEČEŘE 15.5.2020  ŽLUTÝ DEN   

VEČERNÍ POLIBEK, MASO KUŘECÍ, NALOŽENÉ V ČESNEKOVÉM DIPU

VÍNEČKO MILOVANÉ, BÍLÉ, SUCHÉ




14.5,2020 CELODENNÍ JÍDELNÍČEK

 

 

SNÍDANĚ  14. 5. 2020

UTOPENÉ VEJCE, TUŇÁK, PEČIVO Z TVAROHU......DRUHÁ POLOVINA SYROVÁ STRAVA , HLAVNĚ MRKVIČKA A ZBYTEK CO DŮM DÁ........POLOVINA, VAŘENÁ, VĚTŠÍ POLOVINA SYROVÁ......ŠETŘÍM ENZYMY

 

 

OBĚD  14.5.2020

KUŘECÍ STEHEHNNÍ ŘÍZEK…….VAŘENÝ KEDLUB + TROŠIČKU ČERVENÉ ZELÍ, + HRANOLKY ZE SYROVÉHO KEDLUBNU……ČÁST STRAVY SYROVÁ……ŠETŘÍM ENZYMY

 

 

VEČEŘE 14. 5. 2020

LÍČKA MOŘSKÝ ĎAS……WAKAME ŘASA….NAKLÍČENÁ ČERVENÁ ŘEPA….KLÍČKY MUNGO….KLÍČKY ŘEDKEV….PARA OŘECHY, PINIOVÉ OŘECHY…….

 

 




JÍDELNÍČEK 13.5.2020

 

 

Jídelníček 13.2020

 

SNÍDANĚ avokádo, Cottage, tuňák, mandle, zelenina dle výběru. Pečivo

https://www.astrobohacova.cz/SNIDANE-a165_0.htm

 

OBĚD  -  je období grilování dělám vše na grilu,

Kuřecí stehenní řízek, grilovaná cuketa, grilovaná cibule, zbytek vše syrové,

snažím se kombinovat syrovou + vařenou stravu, zajímám se nyní o enzymy

 

VEČEŘE -    kuřecí stehenní….smažený česnek…smažený celer,,,,cibulky, mandle, jogurt, 1 ůžíce majolky…




JÍDELNÍČEK 10.5.2020

 

SNÍDANĚ 

  1. PLNĚNÉ A ZAPEČENÉ AVOKÁDO - snídaně venku, to miluji

OBĚD

      2. KUŘECÍ NA CHŘESTU A ZELENINĚ - je období chřestu, je květen 

SVAČINA

       3. PALAČINKA, ZÁKYS. SM, BORŮVKY, JAHODY, bez cukru LOW CARB

           sladidlo Sukraloza, jen trošičku ......informace zde: 

          https://www.astrobohacova.cz/SLADKE-a174_0.htm

 

VEČEŘE 

         4. HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - POLÉVKA 

 

II. VEČEŘE

     5. VÍNEČKO BÍLE - budu ťa pít, co budu žít, VÍNEČKO BÍLÉ -                 SUCHÉ

 





VÍNEČKO BÍLÉ

 

VÍNEČKO BÍLÉ - budu ťa pít, co budu žít VÍNEČKO BÍLÉ