Přepuštěné máslo – lahodný a zdravý tuk
Sanskrtský název GHÍ
Indická medicína – AJURVÉDA jej nazývá elixírem života a tvrdí,
že má omlazující účinky. A prý také regenerační.
Já jsem se setkala s tímto máslem u své babičky v Mošnově.
Tak úžasně od ní chutnaly knedlíky plněné ovocem.
Babička vařila v Mošnově na letišti. Tehdy tam byla kasárna.
Moje babička byla mistr ve vaření a na její polévky nikdy nezapomenu.
Babička z Mošnova již nežije, ale já se k ní budu často vracet,
protože nyní řeším rodovou linii své matky.
O tom ale někdy jindy.
Mám Černou Lunu v Beranu a to znamená jít do svého nitra,
do nitra své rodové linie.
O tom také později.
A něco už je pod příspěvkem NEDĚLE dne 3. 5. 2020 MŮJ ŠTASTNÝ DENÍK.
A NYNÍ ZPÁTKY K PŘEPUŠTĚNÉMU MÁSLU GHÍ.
Kdysi byla tato úprava samozřejmostí, protože nebyly ledničky.
/ a zase ta ledničkaJ)))/
Máslo hospodyňky tavily na okraji plotny a nalévaly je do kamenných nádob. Přepuštěné máslo je podle zdrojů, které jsem našla
mnohem zdravější než máslo klasické.
Neobsahuje vodu, nežlukne a má léčivé účinky.
SNIŽUJE CHOLESTEROL
POSILUJE JÁTRA
VYŽIVUJE BUŇKY,
POSILUJE NERVOVOU SOUSTAVU
POSILUJE LEDVINY
PODPORUJE PLODNOST
POMÁHÁ PŘI HEMEROIDECH A BOLESTECH KLOUBŮ.
POSILUJE ZRAK A JE PRÝ VHODNÉ I NA PLEŤ.
Skládá se z nenasycených tuků. / viz nasycené a nenasycené tuky /
Zjistilo se, že obsahuje fenolické antioxidanty, podle ajurvédy.
/ fenolitický antioxidant - https://cs.wikipedia.org/wiki/Antioxidant /
Dle Ajurvédy se doporučuje pro zvýšenou kvalitu jídla.
Obsahuje kyselinu máselnou. Říká se že má protivirové účinky.
Obsahuje vitamíny A,E, MINERÁLY - sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo.
Chrání buňky. Odvádí škodlivé jedy z těla. Váže totiž jedy, které jsou rozpustné v tuku a odvádí je z těla.
Je super výživou pro orgány.
V ajurvédě se používá jako základ pro výrobu některých léků na kožní onemocnění. Do GHÍ se přidávají různé bylinky. /To vyzkouším./
Je prospěšné v procesu trávení.
Zlepšuje paměť. / to potřebuji:))))/
Je bezlepkové a neobsahuje laktózu.
V kuchyni se používá k pečení, smažení, nepřepaluje se.
Výborné jsou řízky, udělané v remosce a nechat na povrchu roztopit GHÍ máslem.
Je vhodné na chleba a nejen vhodné je na chleba nebo housku výborné.
Zdravé je také, když člověk denně dá 1 lžičku, ale já ho raději baštím v jídle nebo na chlebu.
Máslo si můžeme ochutit bylinkami a používá se také v kosmetice.
To jsem nezkoušela v kosmetice nyní zkouším zcela jiné věci, tak uvidíme.