Kategorie

Podporuje mojeID

GHÍ - PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO
GHÍ - PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO - AJURVÉDA

 

Přepuštěné máslo – lahodný a zdravý tuk

Sanskrtský název GHÍ

Indická medicína – AJURVÉDA jej nazývá elixírem života a tvrdí,

že má omlazující účinky. A prý také regenerační.

Já jsem se setkala s tímto máslem u své babičky v Mošnově.

Tak úžasně od ní chutnaly knedlíky plněné ovocem.

Babička vařila v Mošnově na letišti. Tehdy tam byla kasárna.

Moje babička byla mistr ve vaření a na její polévky nikdy nezapomenu. 

Babička z Mošnova již nežije, ale já se k ní budu často vracet,

protože nyní řeším rodovou linii své matky.

O tom ale někdy jindy.

Mám Černou Lunu v Beranu a to znamená jít do svého nitra,

do nitra své rodové linie.

O tom také později.

A něco už je pod příspěvkem NEDĚLE dne 3. 5. 2020 MŮJ ŠTASTNÝ DENÍK.

 

A NYNÍ ZPÁTKY K PŘEPUŠTĚNÉMU MÁSLU   GHÍ.

Kdysi byla tato úprava samozřejmostí, protože nebyly ledničky.

/ a zase ta ledničkaJ)))/

Máslo hospodyňky tavily na okraji plotny a nalévaly je do kamenných nádob. Přepuštěné máslo je podle zdrojů, které jsem našla

mnohem zdravější než máslo klasické.

Neobsahuje vodu, nežlukne a má léčivé účinky.

SNIŽUJE CHOLESTEROL

POSILUJE JÁTRA

VYŽIVUJE BUŇKY,

POSILUJE NERVOVOU SOUSTAVU

POSILUJE LEDVINY

PODPORUJE PLODNOST

POMÁHÁ PŘI HEMEROIDECH A BOLESTECH KLOUBŮ.

POSILUJE ZRAK A JE PRÝ VHODNÉ I NA PLEŤ.

Skládá se z nenasycených tuků.  / viz nasycené a nenasycené tuky / 

Zjistilo se, že obsahuje fenolické antioxidanty, podle ajurvédy.

/ fenolitický antioxidant - https://cs.wikipedia.org/wiki/Antioxidant /

Dle Ajurvédy se doporučuje pro zvýšenou kvalitu jídla.

Obsahuje kyselinu máselnou. Říká se že má protivirové účinky.

Obsahuje vitamíny A,E, MINERÁLY - sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo.

Chrání buňky. Odvádí škodlivé jedy z těla. Váže totiž jedy, které jsou rozpustné v tuku a odvádí je z těla.

Je super výživou pro orgány.

V ajurvédě se používá jako základ pro výrobu některých léků na kožní onemocnění. Do GHÍ  se přidávají různé bylinky. /To vyzkouším./

Je prospěšné v procesu trávení.

Zlepšuje paměť.  / to potřebuji:))))/

Je bezlepkové a neobsahuje laktózu.

V kuchyni se používá k pečení, smažení, nepřepaluje se.

Výborné jsou řízky, udělané v remosce a nechat na povrchu roztopit GHÍ máslem.

Je vhodné na chleba a nejen vhodné je na chleba nebo housku výborné.

Zdravé je také, když člověk denně dá 1 lžičku, ale já ho raději baštím v jídle nebo na chlebu.

Máslo si můžeme ochutit bylinkami a používá se také v kosmetice.

To jsem nezkoušela v kosmetice nyní zkouším zcela jiné věci, tak uvidíme.