Kategorie

Podporuje mojeID

CHŘEST a recepty
KUŘECÍ NA CHŘESTU

 

 

CHŘEST NA PŘEPUŠTĚNÉM MÁSLE, 

KUŘECÍ STEHENENÍ ŘÍZKY

ZELENINA PODLE - CO LEDNICE DÁ

 


CHŘEST A ŽAMPIONY

Preferuji zelený chřest, je z něj menší odpad, lépe se zpracovává. Bílý chřest je nutné oloupat celý až od hlavičky.

 Zelený chřest se loupe jen ve spodní třetině výhonku, mladý zelený chřest se nemusí loupat vůbec. 

Chřest vždy loupeme rovnoměrně od hlavičky směrem dolů, snadněji se loupou silnější výhonky.

 

Já odkrojím spodní část chřestu, připadá mi dřevnatá. Hlavičky odkrojím, na ozdobu. Křest nakrájím na kolečka.

Na pánev dám přepuštěné máslo. Na to dám chřest.

Z hlaviček žampionu stáhnu slupku a žampiony nakrájím. Přidám na pánev ke chřestu a dochutím. Koření podle chuti.

Mezitím připravím rýži.

Mám rýžovar.

Všechno smíchám a dám na talíř, nazdobím.

Je to lehké jídlo, zdravé a někdy si člověk může odpočinout od masa.

Je to také vhodná večeře.

 

léčivé účinky chřestu 

Chřestová sezóna je u nás poměrně krátká, k mání je hlavně během května,

Chřest je bohatý na vápník, železo, hořčík, zinek, draslík, síru,

fosfor, vitamín C, A, E a vitamíny skupiny B,

alkaloid asparagin

(alkaloidy jsou látky, které jsou přítomné v živých rostlinách, 

obsahují aktivní sílu života rostliny, bez které nemůže růst ani zůstat na živu)

 

Hodně živin a málo kalorií

Je dobrým zdrojem antioxidantů

Zlepšuje zdraví trávicího traktu

Pomáhá snížit krevní tlak

Chřest je dobrým zdrojem draslíku

Může pomáhat při hubnutí.