CHŘEST NA PŘEPUŠTĚNÉM MÁSLE,
KUŘECÍ STEHENENÍ ŘÍZKY
ZELENINA PODLE - CO LEDNICE DÁ
CHŘEST NA PŘEPUŠTĚNÉM MÁSLE,
KUŘECÍ STEHENENÍ ŘÍZKY
ZELENINA PODLE - CO LEDNICE DÁ
Preferuji zelený chřest, je z něj menší odpad, lépe se zpracovává. Bílý chřest je nutné oloupat celý až od hlavičky.
Zelený chřest se loupe jen ve spodní třetině výhonku, mladý zelený chřest se nemusí loupat vůbec.
Chřest vždy loupeme rovnoměrně od hlavičky směrem dolů, snadněji se loupou silnější výhonky.
Já odkrojím spodní část chřestu, připadá mi dřevnatá. Hlavičky odkrojím, na ozdobu. Křest nakrájím na kolečka.
Na pánev dám přepuštěné máslo. Na to dám chřest.
Z hlaviček žampionu stáhnu slupku a žampiony nakrájím. Přidám na pánev ke chřestu a dochutím. Koření podle chuti.
Mezitím připravím rýži.
Mám rýžovar.
Všechno smíchám a dám na talíř, nazdobím.
Je to lehké jídlo, zdravé a někdy si člověk může odpočinout od masa.
Je to také vhodná večeře.
léčivé účinky chřestu
Chřestová sezóna je u nás poměrně krátká, k mání je hlavně během května,
Chřest je bohatý na vápník, železo, hořčík, zinek, draslík, síru,
fosfor, vitamín C, A, E a vitamíny skupiny B,
alkaloid asparagin
(alkaloidy jsou látky, které jsou přítomné v živých rostlinách,
obsahují aktivní sílu života rostliny, bez které nemůže růst ani zůstat na živu)
Hodně živin a málo kalorií
Je dobrým zdrojem antioxidantů
Zlepšuje zdraví trávicího traktu
Pomáhá snížit krevní tlak
Chřest je dobrým zdrojem draslíku
Může pomáhat při hubnutí.